Kérdése van? Írjon nekünk. ugyfelszolgalat@autocarpet.hu

BLOG
2023.01.31 20:51

Ismered az autóablak sötétítésének szabályait?

Ismered az autóablak sötétítésének szabályait?

Ismered az autóablak sötétítésének szabályait?

Hosszasan kellett várnunk a nyárra, most meg, hogy beköszöntött, mintha már túlzásba is vinnéaz erejét. A perzselő hőség elviselhetetlen! Sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. A pusztító kánikula az autóban ülőknek is szenvedés, márpedig épp ez az az időszak, amikor szabadságukat töltve a legtöbben indulnak autóval hosszú útra. A vezetés egy túlmelegedett járműbenigen kockázatos lehet – a tompult koncentráció, a fokozott türelmetlenség és erősödő stressz miatt -, ezért a sofőrnek nagy melegben tennie kell valamit a forróság ellen.

Tudunk persze védekezni számtalan módon!Amikor nem használjuk járművünket, hűvös, árnyékos helyen parkoltatjuk.Használhatunk különféle árnyékolókat: kartonpapírt, plédet, ezüstszínű hővisszaverőt, tapadókorongos árnyékolókat. Bekapcsolhatjuk a légkondicionálót. Ezzel körültekintően kell bánnunk, mert helytelen működtetése megbetegedéseket is okozhat.

Igen hasznos dolog hővédő, sötétítő fóliát tetetni az ablakokra, ami nem engedi be a rekkenő meleget okozó napsugarakat. Ez a megoldás egyéb okok miatt is előnyös, azonban Magyarországon szabályai vannak annak, hogy hova és milyen fólia tehető! Segítségül -hogy ne legyen gond az utólag feltetetett sötétítő a műszaki vizsgán, hogy ne kapjunk pénzbírságot  vagy ne vegyék el a forgalmi engedélyt-, most ismertetjük az erre vonatkozó előírásokat.

Miért érdemes feltetetni autónkraegy jó minőségű sötétítő fóliát?

  • Mérsékli a sofőrt elvakító fényt
  • Csökkenti az utastér hőmérsékletét
  • Védi az utasokat a káros UV sugaraktól (nem csak a színezett, de az átlátszó fóliák közt is van ilyen)
  • Törés esetén egyben tartja az üveget
  • Karcálló, védi az üveget a sérülésektől
  • Elegáns megjelenést biztosít a járműnek
  • Gátolja a belátást az utastérbe

Milyen előírásokat kell betartani az autóüveg sötétítő fóliázásánál?

  • Az első szélvédőn minimum 75%-os fényáteresztő képesség kell az üveggel és fóliával együtt
  • A lehajtott napellenzőkkel takart üvegfelületekre bármilyen sötétségű fólia feltehető
  • Az elöl lévő oldalsó ablakok előírt fényáteresztő képessége üveggel és fóliával együtt minimum 70%
  • A hátsó oldalablakokra bármilyen sötétségű fólia ragasztható
  • A hátsó szélvédőre abban az esetben tehető bármilyen fényáteresztő képességű fólia, ha a jármű rendelkezik két oldalsó tükörrel
  • A szabályok értelmében a fólia sehol nem lehet tükröződő – reflektív - felületű

 

Az autóüveg fóliázásánakszabályosságát a hatóságok fénymérőműszerrel tudják ellenőrizni. Aki a fólia előnyei mellett dönt, érdemes egy megbízható céget – regisztrációs számmal rendelkezőt - választania. Ennek oka nemcsak a bírságolás, vagy a műszaki vizsgán való visszahívás, hanem - az átláthatóság miatt - a közúti forgalom biztonsága is. A forgalomban való részvétel feltétele az a hologramos műbizonylatés a fólia alá telepített engedélyszám– ezek igazolják a szakszerű felszerelést,a megfelelő minőséget és szabályosságot–, amit a kivitelező biztosít a gépjármű tulajdonosának.A műbizonylatot mindig kéznél kell tartani! Amelyik kivitelező nem tud ilyetadni, azzal nem szabad elvégeztetni a fóliáztatást!