Kérdése van? Írjon nekünk. ugyfelszolgalat@autocarpet.hu

BLOG
2023.01.31 20:23

E-autósok íratlan szabályai

E-autósok íratlan szabályai

E-autósok íratlan szabályai 

Amikor beülünk autónkba, bízunk abban, hogy rajtunk kívül a többi sofőr is ismeri, és nem szegi meg az előírt szabályokat. Vannak azonban ősrégi íratlan szabályok, amikkel vélhetően sokan manapság sincsenek tisztában, hisz nap mint nap szembesülünk azok be nem tartásával. Ilyen például a cipzár-elv, miszerint ha két párhuzamos sávból az egyik megszűnik, akkor magunk elé kell engednünk egy-egy autót- a véget érő sávból - a torlódás elkerülése miatt. Említhetjük azt is, hogy ha látjuk, hogy a másik autósnak nem ég a lámpája, vagy folyik a hűtővize, esetleg nyitva van a kocsijának ajtaja, akkor villogtatással jelezzük számára. Nekünk semmibe nem kerülnek ezek az apró figyelmességek, viszont autóstársainknak előnyére válnak.

Az elektromos autók megjelenésével újabb íratlan szabályok láttak napvilágot. S mivel egyre kedvezőbb áruk miatt számuk szaporodik -az állami támogatások is ösztönzőleg hatnak -, így érdemesnek tartjuk említést tenni a rájuk vonatkozó íratlan szabályokról is. Mivel a töltők számának növekedése nincs arányban az e-autók számának emelkedésével, így ez nehézségeket okoz. Ahhoz, hogy a meglévő töltőpontok hatékonyan tudjanak működni, az elektromos autósok pedig szükség eseténelérjék őket, felelősségteljes használatra van szükség. Ezen illemszabályok azért jöttek létre, hogy az elektromos autók tulajdonosainak minél kevesebb kellemetlenségben legyen részük gépjárművük töltése során.

Mit érdemes tudni a töltők használatáról, hogy az mindenki számára optimális legyen? Lássuk az e-autók töltésére vonatkozó illemszabályokat!

  • Csak akkor álljunk a töltőoszlophoz, ha elektromos autónkat tölteni akarjuk. Csupán parkolásra ne használjuk, hisz közben érkezhet olyan villanyautó, amelyiknek azonnal szüksége lenne áramra.

 

  • Ha autónk elérte a maximális töltöttséget, ne foglaljuk el tovább a helyet a többi e-autós elől, álljunk át egy másik parkolóhelyre! A töltő sebességének ismeretében előre kiszámolhatjuk, mikor fog végezni a töltéssel, így azonnal félreállhatunk.

 

  • Ott, ahol a töltőre kettő autó is csatlakozhat, úgy álljunk be, hogy a másik parkoló akadálytalanul használható legyen! Gondolnunk kell arra, hogy a beállni kívánó kocsi töltőnyílása lehet elöl, lehet hátul is, ne akadályozzuk a töltőhöz való hozzáférését helytelen parkolásunkkal!

 

  • Ha éjszakára hagytuk nyilvános töltőn gépkocsinkat, reggel minél korábban tegyük szabaddá a hozzá tartozó parkolóhelyet, hogy autóstársaink is használni tudják.

 

  • A kábel csatlakoztatása után, a töltés megkezdésekor a led világítás ellenőrzésével meggyőződhetünk arról, hogy a töltés elindult-e? Ha nem, keressük meg az okát – pl. rossz csatlakozás, az autó rossz beállítása –, különben feleslegesen foglaljuk más elől a helyet.

 

  • Amennyiben azt észleljük, hogy a töltő nem megfelelően működik, azonnal jelentsük a töltőpont üzemeltető ügyfélszolgálatán! Így a hibaelhárítás mielőbbi megkezdésével rövidebb időn belül válik újra használhatóvá.

 

  • E-autónk fedélzeti töltőjének teljesítményét ismerve ne használjunk kis teljesítményű töltőnkhöz nagyobb teljesítményű villámtöltőt, mert ennek előnyeit úgy sem tudjuk kihasználni, viszont hosszú időre lefoglaljuk mások elől a gyors töltés lehetőségét.

 

  • Ha többen is várakozunk a töltőre, akkor csak annyira töltsük fel autónkat, amennyire a következő töltési lehetőségig szükségünk van.

 

  • Célszerű a szélvédő mögött hagyni telefonszámunkat, amikor töltés közben magára hagyjuk autónkat! Ha lejár a töltés, a soron következő tud értesíteni bennünket, így ő is hamarabb sorra kerülhet.

 

Egyre több töltőt adnak át Magyarországon, és ígéretes fejlesztések is vannak, de pillanatnyilag még nem elegendő. Addig is, ha mindenki betartaná ezeket az íratlan szabályokat, és tekintettel lenne a többi villanyautós igényeire is, akkor sokkal kevesebb bosszúság érne bennünket.