Kérdése van? Írjon nekünk. ugyfelszolgalat@autocarpet.hu

BLOG
2022.03.03 17:38

Mit kell tudni az autóklíma helyes használatáról?

Mit kell tudni az autóklíma helyes használatáról?

Mit kell tudni az autóklíma helyes használatáról?

Már javában tombol a nyár, és mindenki a szabadságát tervezi. A vakációzók nagy része gépkocsival indul útnak. Kényelmes utazási forma, hisz nem kell másokhoz alkalmazkodni, nem kell időzni a pályaudvarokon, akkor állunk meg, amikor jólesik. Az extrém meleget is a magunk igényeinek megfelelően kezelhetjük egy jól működő légkondicionálóval. Ez azért is fontos, mert a magas hőmérséklet negatív hatással van a vezetésre. Melegben csökken a sofőrök koncentrációja, reakcióideje, romlik közérzete, no és persze a türelme is! Mindezzel együtt nő a balesetveszély! De vajon tudjuk használni a klímát anélkül, hogy rontanánk hatásfokán, vagy igénybevételével veszélyeztetnénk egészségünket? Összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, melyek ismeretében az autó légkondicionálójának használatával - minden előnyét élvezve - elkerülhetjük káros hatásait, és a leghatékonyabb eredményt érhetjük el.

A berendezés folyamatos karbantartást igényel ahhoz, hogy biztonságosan működjön!

Érdemes 1-2 évente szakemberrel átnézetni, megtisztíttatni a szennyeződésektől, a pollenektől, kicseréltetni a szűrőt! Ha ezt megspóroljuk, hűtési teljesítménye csökkenhet, esetleg rossz minőségű – egészségre káros, gombás, baktériumokkal telített - levegőt fog áramoltatni.  Ugyanis működése nagyfokú víz- és páraképződéssel jár, ami kedvez a mikroorganizmusok megtelepedésének a csövekben. Nyilván, senki sem szeretne emiatt allergiás reakciót, fertőzést, vagy tüdőgyulladást kapni!

Mit tehetünk a hatékonyabb működtetés érdekében?

Járművünkkel parkoljunk árnyékban, szélvédőnkön használhatunk árnyékolót is. Induláskor ne kapcsoljuk rögtön a klímát a legmagasabb fokozatra! Vezessünk néhány percig leengedett ablakokkal, hogy ne a belső forró levegőt keringtesse a rendszer, hanem a menetszél által pillanatok alatt lehűtöttet. Így előbb érhetjük el a kívánt hőmérsékletet.

Utunk végeztével mindig a klímát kapcsoljuk ki először - még járó motornál -, a ventilátort hagyjuk még magas fokozaton működni, hogy megszáradjon a párologtató és környéke. Így nem tudnak a gombák és baktériumok elszaporodni a nedves rendszerben. Ezzel védve egészségünket és elkerülve a kellemetlen szagokat.

Állítsunk be optimális hőmérsékletet!

Az utastér legfeljebb 10 fokkal lehet hűvösebb a kinti hőmérsékletnél, bármilyen meleg is van kint. Az ennél nagyobb különbség – főleg, ha átmenet nélküli a változás - megterheli a szervezetet. Leginkább az idősekre lehet veszélyes, amikor a hűvös autóból kiszállva a nagy melegben hirtelen leesik a vérnyomásuk. Fáradtság tör rájuk, akár el is ájulhatnak. Az is kockázattal jár, amikor felhevült testtel szállunk be a lehűtött autóba. Ebben az esetben megfázással kell számolnunk.

Vezetéshez legideálisabb a 22-24 fok, ezzel biztonságosan, verejtékezés nélkül vezethetünk.

Az autóklíma fúvókáit ne irányítsuk közvetlenül a testünkre!

A mellkasra, végtagokra, arcra fújó hideg légáram megfázást, tüdő- vagy ízületi gyulladást okozhat – különösen, ha felhevült, verejtékező testre irányul -, de következménye lehet a szemszárazság vagy a fejfájás is. Az a legjobb, ha semmi nem állja útját a levegő mozgásának. Csak úgy tudjuk biztosítani a teljes utastér átszellőzését, csak úgy lesz egyenletes hőmérséklet a gépkocsiban elöl és hátul egyaránt,  ha a légáramot az ablakokra irányítva szabad utat biztosítunk a levegőnek.

Szükséges a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a légkondicionáló használata idején!

Az autóklíma működése során elvonja a párát az utastérből. A száraz levegő miatt testünk többet párologtat, ezért szükséges a szokottnál több folyadék. Legjobb a tiszta víz, melynek időben történő fogyasztásával megelőzhetjük a nyálkahártya kiszáradását, szemproblémákat, köhögést.

Probléma észlelésekor minél előbb keressünk fel egy szervizt!

Ahhoz, hogy ne okozzunk kárt a berendezésben, vagy az utasok egészségében, kérjük szakember segítségét! Ha nem indul be a klíma, ha kellemetlen szagú levegőt fúj, ha nem hűt eléggé, vagy ha nem párátlanít, esetleg nem látható az autó alatt tócsa a légkondicionáló járatása után, akkor vigyük szervizbe az autót a további problémák megelőzésére!

Annak ellenére, hogy vannak ellenzői az autóklíma használatának - azok, akik ódzkodnak a megnövekedett üzemanyag-fogyasztástól, az autó teljesítményének csökkenésétől, a karbantartás költségeitől, a száraz levegőtől -, nyugodtan élhetünk kedvező hatásával. Kellemes hőmérsékletet biztosít, szűri a levegőt, használatával nem kell tartanunk páralecsapódástól a szélvédőnkön, nem gyullad be a fülünk a huzattól a lehúzott ablak miatt. Mindösszearra kell figyelnünk, hogykörültekintően vegyük igénybe, helyesen használjuk!Ha ezt tesszük, jótékony hatásának köszönhetően baleseteket is megelőzhetünk!