Kérdése van? Írjon nekünk. ugyfelszolgalat@autocarpet.hu

BLOG
2022.03.03 16:31

Mire figyeljünk, ha autóval indulunk nyaralni?

Mire figyeljünk, ha autóval indulunk nyaralni?

Mire figyeljünk, ha autóval indulunk nyaralni?

Elindult a nyaralószezon! Korábbi írásunkban összeszedtük azokat a teendőket, melyeket az autós nyaralás előtt szükséges megtennünk, hogy járművünkkel ne legyen probléma a hosszú út alatt. Indokolt gépkocsink átvizsgálása, a kötelező és javasolt tartozékok meglétének ellenőrzése. A megbízhatóan működő autó mellett azonban más is elengedhetetlen a problémamentes utazáshoz.  Általános érvényű tanácsaink megfogadása hozzájárulhat a kiszemelt helyszín nyugodt, kellemetlenségeket mellőző eléréséhez és lakhelyünkhöz való problémamentes visszatéréshez. A teljesség igénye nélkül lássunk néhányat:

Készítsünk alapos útvonaltervet, szükség esetére nézzünk elkerülő utakat! Jegyezzük fel a tankolási pontokat!

Külföldön tartsuk be az adott ország közlekedési szabályait, szokásait, aminek még otthon - a gondos előkészületekkel együtt – utánanéztünk, hisz azok be nem tartásából adódó szabálysértés jelentős mértékben megrövidítheti a nyaralásra szánt keretet, ha a rend őrei rajtakapnak bennünket. Ha gépkocsinkkal egy másik EU-országban áthágjuk a közlekedési szabályokat, a bírságot a lakhelyünkön is behajthatják tőlünk. Csak említésképpen a hazaihoz képest néhány eltérő szabály:

  • különbség van az elfogadott véralkoholszint vonatkozásában
  • az utakon a hazaitól eltérő sebességkorlátozás lehet
  • országonként változhat a kötelező tartozékok listája (van, ahol a kézi tűzoltó készülék is az)
  • eltérő lehet a fényszórók nappali használata
  • van, ahol az úttest bal oldalán kell közlekedni
  • stb.

Ne feledkezzünk meg az autópálya matrica vásárlásáról ott, ahol ez személykocsinak szükséges. Van, ahol nem vehető igénybe az elektronikus fizetési rendszer.A fizetőkapuknál érdemes előre kikészíteni a pontos összeget, ezzel is gyorsítva az áthaladást. A legegyszerűbb kártyával fizetni. Az sem mindegy, hogy hogyan töltjük ki a matricán az adatokat és a szélvédő üvegére azt hová ragasztjuk fel, mert rossz kitöltés, nem megfelelő helyre való elhelyezés esetén az ellenőrző hatóság érvénytelenítheti. Figyeljünk arra, hogy bizonyos országokban egyes alagutak is díjkötelesek lehetnek a gépkocsik számára.

Tartsunk pihenőket a hosszú út során! Ez azért nem úszható meg – bármennyire is szeretnénk minél előbb célba érni -, mert egy igazi nyári napon a folyamatos működés során felforrhat a hűtővíz, vagy túlmelegedhet a motor.

De ha csak a hőség miatti fokozott folyadékfogyasztásra gondolunk – ami létfontosságú -, akkor a szokásosnál gyakoribb mosdóhasználat miatt is kénytelenek leszünk megállni.

A legnyomósabb érv azonban a 2-3 óránkénti megállások mellett az - ha nincs lehetőség sofőrváltásra -, hogy az autóvezetőnek szüksége van pihenésre a vezetési fáradtság elűzésére.  Szívjon friss levegőt, igyon frissítőt, egyen egy keveset, mozgassa meg tagjait, hogy újra éberen tudjon majd az útra koncentrálni. Megeshet oly mértékű fáradtság is, ami megköveteli az alvást. Ne sajnáljuk rá az időt, és ne becsüljük alá a fáradtsággal járó veszélyt, hisz a kimerültségnek komoly kockázata van!

A gyerkőcök hatalmas mozgásigénye is megköveteli az időszakos megállókat. Saját nyugalmunk érdekében vezessék le felesleges energiáikat, hagyjuk őket szaladgálni, játszani, hogy az út következő szakaszában békések legyenek, nyűgösségükkel ne menjenek az idegeinkre.

 

Legyen nálunk utasszámnak megfelelő mennyiségű folyadék, hisz baleset miatti torlódásnál, határátkelőnél történő várakozásnál vagy díjfizető kapunál szükséges időzés esetén akár órákat is állhatunk a perzselő napon, ami jócskán megviseli szervezetünket, rosszul lehetünk, könnyen kiszáradhatunk! Gyerekeknél ez fokozottan igaz!

Kánikulában helyesen használjuk a klímát! Az autóban töltött hosszú idő alatt a magas hőmérséklet rossz hatással lehet a sofőr koncentrációs képességére, erősödik a fáradtságérzete, esetleg elálmosodik. Az utasok közérzetének sem tesz jót a forróság. Használjuk bátran a légkondicionálót, de ügyeljünk arra, hogy az utastér maximum 10 fokkal legyen hűvösebb a kinti hőmérsékletnél! Vezetéshez legideálisabb a 22 fok. Ha nincs is szükség a klíma használatára, gyakori szellőztetésre a friss oxigén miatt mindenképp!

Legyen kéznél napszemüveg de ne túl sötét üvegű -,hogy a vakító napfény ne akadályozza a sofőrt a műszerfal kijelzőinek tökéletes érzékelésében.

Ha függetlenségünk érdekében gépkocsinkkal kívánunk vakációzni, - mert nem akarunk menetrendekhez igazodni, kihagynánk az idegen utastársakhoz való alkalmazkodást, olyankorállnánk meg kinyújtóztatni tagjainkat, amikor mi érezzük szükségét -, akkor igazán nem nagy ár az említetteket megfogadni ahhoz, hogy épségben, testileg és szellemileg kipihenten, élményekkel gazdagon érhessünk vissza otthonunkba. Az utazás kényelme érdekében ajánljuk webshopunkat, ahol megtalálhatók a komfortos autózás kellékei: legyen szó csúszásmentes csomagtértálcáról, méretpontos, rögzíthető autószőnyegről; de autós vállfáink, kartámaszaink vagy lábpihentetőink is hozzájárulhatnak a gondtalan kikapcsolódáshoz. Jó utat kívánunk!