Kérdése van? Írjon nekünk. ugyfelszolgalat@autocarpet.hu

BLOG
2022.02.26 12:16

Hogyan csomagoljunk a biztonság és kényelem érdekében autós nyaralásunkra?

Hogyan csomagoljunk a biztonság és kényelem érdekében autós nyaralásunkra?

Hogyan csomagoljunk a biztonság és kényelem érdekében autós nyaralásunkra?

Nem kis próbatétel egy családi nyaralásra összepakolni, ha tudatosan törekszünk a gondtalan utazásra, a felhőtlen időtöltésre.  Végig kell gondolni, mire lesz szüksége a család egyes tagjainak, milyen helyzetekbe kerülhetünk, amire előre tudunk készülni. Mennyi ruhát vigyünk, milyen gyógyszerekre lesz igény? A tisztálkodási eszközeink sem maradhatnak otthon, no meg az elemózsia! Ha mozgással, sportolással is szeretnénk tölteni szabadidőnket, akkor az ehhez szükséges eszközök jelentős mértékben megnövelhetik poggyászunkat. Ezenkívül megannyi egyéb dolog jöhet számításba, melyek hiánya csökkentené nyaralásunk élvezetét.

Persze nemcsak a csomagolás jár jelentős munkával, de a pakkok elhelyezése az autóban sem egyszerűbb feladat. Az meg végképp nagy kihívást jelent, ha kicsi autóval indulunk útnak. Mindennek be kell férnie úgy, hogy a családnak is kényelmes helye legyen a hosszú úton végig, és még biztonságban is szeretnénk tudni magunkat, az autónkat és a mellettünk közlekedőket is! Embert próbálófeladat, de megoldható! Hogy hogyan, az az alábbi sorokból kiderül!

Az utasok kényelme érdekében nagyon fontos, hogy ami csak lehet, az a csomagtérbe kerüljön!

  • A legnehezebb, legnagyobb holmikat tegyük alulra,leginkább az utastérhez közelebb eső részre, nehogy instabillá váljon járművünk! Mindig a kicsi, könnyű pakkokat helyezzüklegfelülre!
  • Törekedjünk az elvinni kívánt dolgokat úgy berakni, hogy a csomagok között a lehető legkisebb üres hely maradjon! Így több fér be és kisebb a csúszkálás, felborulás esélye.Aki még nem szerezte be, webshopunkban hozzájuthat ahhoz a csomagtér rögzítéssel ellátott praktikus autós kosárhoz, melynél nem kell tartani a kosár felborulásától, mivel a hozzá tartozó adapter tökéletesen egy helyben tartja.
  • Könnyen hozzáférhető helyen legyenek azok a csomagok, amelyek célba éréskor először kellenek. Legutolsóként kerüljenek be az autóba az úton is szükségesek, mint például esőkabát, élelem, …Tudjuk egy mozdulattal kivenni, és ne kényszerüljünk az összes málhát emiatt újra ki-és bepakolni!

Ha a legátgondoltabb rámolás után is marad még cókmók, ami helyszűke miatt nem került be hátra, akkor kénytelenek vagyunk az utasteret is igénybe venni holmink elhelyezésére.

  • Ide kerülhetnek a könnyű, legkisebb csomagok, amik csekély helyigényük miatt kevésbé zavarják a kényelmes utazást.
  • Legcélszerűbb a padlóra helyezni őket. De arra különösen ügyeljünk, hogy szabadon guruló dolgokat ne hagyjunk ott! Véletlenül se kerülhessen például a fékpedál alá egy üdítős flakon vagy a gyerekek kislabdája, hisz beláthatjuk, annak végzetes következményei lennének.
  • Ha az ülésre pakoljuk ezeket, akkor feltétlenül rögzítsük biztonsági övvel vagy bármely más módon! Így egy hirtelen fékezésnél, ütközésnél nem tudnak elszabadulni,tehát jó eséllyel megakadályozzuk a komolyabb sebesüléseket az utasokban. Az apróbb tárgyakat rekeszekbe, kesztyűtartóba is elhelyezhetjük, hogy váratlan helyzetben ne csapódhassanak nekünk.
  • Nem szerencsés a kalaptartóra, a hátsó ablakba tenni semmit! Azon túl, hogy akadályozhatja a vezetőt a kilátásban, innen is elrepülhet, csúnya károkat okozva a gépkocsiban és sérüléseket az utasokban. Legyen ez akár egy saját tömegénél sokszorosával vágódó kemény tárgy vagy éles eszköz.

Jó, ha van tetőbox, ám igénybevétele különösen körültekintő pakolást kíván!

  • Az autó stabilitása érdekében ide véletlenül se a legsúlyosabb csomagokat rakjuk!A teher fele a keresztrudak közé essen, a többi a szélekre. A tömegeloszlásnak oldalanként is egyenletesnek kell lennie! Be kell tartanunk a tetőboxnál előírt súlyhatárt is!
  • Csakis annyit pakoljunk a tetőboxba, hogy lezárásánál ne kelljen erőlködnünk, különben menet közben kinyílhat. Nem szívesen szembesülnénk a szanaszét szóródó cuccaink látványával – és annak tragikus következményeivel - a sztrádán.

Ügyelnünk kell arra, hogy szokatlanul nagy terheléstől megváltozhat autónk kezelhetősége!

  • Számításba kell vennünk,hogy a megszokottnál több utasnak, és a nehéz, nagy terjedelmű csomagoknak köszönhetően csökken gépkocsink dinamizmusa, megnő a fékútja.
  • A defekt elkerülése végett érdemes indulás előtt a megpakolt autó igényének megfelelő guminyomást is beállítani.
  • Nem elvetendő gondolat az sem, ha utánanézünk járgányunk maximális terhelhetőségének, annak érdekében, hogy a család és a poggyászok tömege nehogy meghaladja az előírt mértéket. 

A balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében talán már mindenki számára világossá vált, hogy az utazás előtt célszerű tudatosan megtervezni a magunkkal vinni kívánt holmikat és azok elhelyezését az autóban. Ha betartjuk az említett alapszabályokat, csak akkor bízhatunk kényelmes, sérülésmentes utazásban.